Udvendig efterisolering af ydervægge

Kan man isolere ydervægge udefra?

Ja, det kan man godt, og i mange tilfælde er det endda en mere effektiv løsning, end hvis man isolerer indefra. Som tommelfingerregel er dette en rigtig god løsning til ældre huse, der enten har massive ydermure, eller hvor isoleringen i hulmuren ikke er nok, fordi rummet til isoleringen er for smalt. Efterisolering udefra bruges også ofte på nyere huse med dårligt isolerede ydervægge af beton, gasbeton eller tegl.

Desuden findes der mange typehuse fra 60’erne og 70’erne, der ikke længere lever op til nutidens og beboernes krav om indeklima og energi, og her er udvendig efterisolering også en god løsning. Således kan man også give huset en nyere og mere moderne facade, hvis det ønskes.

Hvordan efterisolerer man ydervægge udefra?

Når man snakker om at efterisolere en ydermur udefra, fungerer det helt, som det lyder; man fordeler et lag isoleringsmateriale udenpå den eksisterende mur, hvorefter man bygger en ny facade op ovenpå isoleringen.

Hvor tykt et lag isolering, der skal lægges, afhænger af hvilket materiale ydermuren er lavet af.
Er muren lavet af et tungt materiale, såsom beton, skal isoleringslaget være mindst 190 mm, mens lette ydervægge, såsom trævægge, bør isoleres med mindst 260 mm isoleringsmateriale.

Overholder man disse regler, overholder man tilmed de krav, som bygningsreglementet stiller til nyere bygningers ydervægge, samtidig med at man får en optimal isolering, der holder på både varme og energi og bidrager til et godt indeklima.

Hvornår bør man overveje efterisolering af ydervægge?

Som nævnt tidligere er det en god idé at efterisolere sine ydermure, hvis ydermuren er massiv og dermed ikke er isoleret på forhånd. Desuden kan det være en god idé, hvis du ved, at hulrummet i ydermuren ikke er særlig stort, og dermed ikke kan indeholde så meget isoleringsmateriale og derfor ikke isolerer huset tilstrækkeligt. En anden grund til at efterisolere er, hvis du oplever, at din facade er utæt eller i dårlig stand. Når du efterisolerer udefra, opbygges facaden nemlig på ny, hvilket gør, at du står tilbage med en ny, flot og solid facade. Nedenfor har vi oplistet nogle af de vigtigste fordele ved at efterisolere ydermure udefra.

Fordele ved at efterisolering udefra

  • Dit hus får en ny, modstandsdygtig og tæt facade
  • Du kan ændre udseendet på din facade
  • Kuldebroer forsvinder, og du får et bedre indeklima
  • Ydervæggene holdes varme og tørre (forhindrer skimmelsvamp)
  • Arbejdsprocessen foregår kun udefra, så du ikke bliver generet inde i huset
  • Beboelsesarealet reduceres ikke
  • Du skåner miljøet på grund af de energibesparelser, der medfølger ved en god isolering

Er der ulemper ved at isolere udefra?

En udvendig efterisolering vil altid ændre udseendet på huset, og om dette er en fordel eller en ulempe afhænger af, hvordan du har det med husets nuværende udseende. Denne form for isolering er desuden ikke den mest optimale til huse med et lille tagudhæng, da ydermurene vil blive tykkere udadtil. Derfor bør man også overveje at rykke vinduerne med ud, da de ellers vil komme til at sidde som huller i muren, hvilket kan give bygningen et tungt udtryk og i nogle tilfælde gøre, at der ikke kommer lige så meget dagslys ind.