Kan undertag monteres indefra?

Hvad er et undertag?

Et undertag er en form for ekstra tag, der befinder sig under den udvendige tagbelægning. Et undertag har til formål at skabe ekstra tæthed, så regn, vind, kondensvand og trælse vejrforhold holdes ude. I dag anvender man stort set altid undertag i nybyggeri og tagrenoveringer, da undertag kun har fordele og ingen bivirkninger, udover at det naturligvis er en omkostning. Ved nogle tagbelægninger har undertaget en yderst vigtig funktion i forhold til tagets tæthed, mens det ved andre typer tagbelægninger blot udgør en ekstra, men rar, sikkerhed. Undertaget er som regel placeret 6- 8 cm under den udvendige tagbelægning for den bedste effekt.

Forskellige typer undertag

Der findes forskellige former for undertag, som overordnet kan inddeles i tre typer; et fast undertag, et middelfast undertag og et let undertag. Et fast undertag er lavet af hårde og ofte tunge plader, såsom krydsfinerplader eller ru tagplader. Et middelfast undertag er enten lavet af gipsplader eller tynde træplader, men i dag ser man dog sjældent gipsplader anvendt som undertag. Et let undertag består af en løs tagdug af plast, som fås som metervare på ruller. Opdager du utætheder i dit undertag, er det nødvendigt med en renovering af undertaget, som kan gøres på flere måder.

Montering af undertag indefra er sjældent en god idé

Når man snakker om at montere et undertag indefra, er der to muligheder; enten at beklæde med plast indefra eller foretage en såkaldt understyring, hvor man sprøjter kit mellem tagstenene og således lukker hullerne. Det er klart en billigere løsning at montere undertag indefra, i stedet for at hive det gamle ned og montere på ny, men man vil dog oftest fraråde det, da løsningen ikke er langtidsholdbar og ikke altid er helt tæt.

Ulemper ved montering af undertag indefra

Ulempen ved at beklæde med en tagdug af plast indefra er, at man vil få problemer ved tagfoden, da beklædningen skal føres ned til tagrenden. Man bliver sålødes nødt til at løsne nogle af de udvendige tagsten, før det kan lade sig gøre. Desuden kommer tagdugen ikke til at dække over spærrerne. På den måde vil man altså stå tilbage med et tag, der er umuligt at gøre helt tæt, og så kan man starte forfra få år efter. En understyring, der, som nævnt, sprøjtes ind mellem tagstenene for at tætne huller, er en bedre løsning end tagdug monteret indefra, men er ikke en langtidsholdbar løsning.

Brug lidt ekstra penge for et bedre resultat

Som udgangspunkt vil de fleste fagmænd altid anbefale at få revet det gamle undertag ned, hvis du opdager utætheder i det, og i stedet få lagt et nyt. Med et nyt undertag, monteret af professionelle fagfolk, får du et fuldstændig tæt undertag og ikke blot en lappeløsning. Ved denne løsning er det kun prisen, der er en ulempe, men ved at få lagt et helt nyt undertag, vil du på sigt spare flere penge, end det kostede dig. Hvis du vælger den billigere løsning, nemlig at få monteret undertag indefra, vil besparelsen på længere sigt gå hen og blive dyr, da det ikke er en langtidsholdbar løsning. De penge du sparer ved at få monteret indefra, vil du altså senere skulle bruge på reparationer eller et helt nyt undertag.

Har du spørgsmål til dit undertag tilbyder vi et gratis tagtjek ligesom vi sidder klar ved telefonen på 70 20 07 73 for en uforpligtende snak.