Sådan reparerer du en utæt tagrende

Tagrender har brug for vedligeholdelse

Tagrender er måske det mest udsatte sted på dit hus, og de skal kunne holde til rigtig meget og har dermed også brug for en del vedligeholdelse. Tagrender bliver udsat for rigtig meget i årets løb, og især efteråret er hård ved tagrenderne. Det danske efterår byder på uforudsigeligt og ofte voldsomt vejr. Ikke nok med, at der falder en hel masse blade ned, som hurtigt fylder dine tagrender, er efteråret også en af de mest regnfulde sæsoner.

Men hvis tagrenderne er tilstoppet med blade og grene, giver det sig selv, at regnvandet ikke kan løbe ordentligt igennem, og det skaber især problemer, især hvis det regner voldsomt. Hvis regnen ikke kan løbe igennem tagrenderne, sker der det, man netop prøver at undgå med tagrender; at regnvandet kan løbe ind på tagkonstruktionen og dermed forårsage vandskader.

Tjek om tagrenderne skal renses

Hvis du kan se, at regnvandet drypper udover tagrenderne og du ikke kan høre rislende vand når det regner, er det på tide at rense tagrenderne. Ofte vil man også kunne se nede fra haven, at der stikker visne blade og grene op fra tagrenderne. Den bedste måde at rense sine tagrender på er at finde en passende høj stige og trække i et par havehandsker og så fjerne blade, grene og snavs med hænderne. Man bør rense sine tagrender flere gange årligt for at vedligeholde dem bedst muligt.

Det kan være en god idé at tjekke tagrenderne før efteråret kommer, for at sikre sig, at der er ”plads” til nedfaldne blade og grene. Man bør især rense tagrenderne i slut november, hvor de sidste blade er faldet af træerne, og måske også engang midt i efteråret, hvis tagrenderne er tilstoppede. Det lodrette rør, der fører ned til afløbet, kan også være tilstoppet, og det renses bedst med et såkaldt rensebånd, som presses ned gennem røret.

Tjek om tagrenden er utæt

Du kan tjekke om din tagrende er utæt ved at lægge mærke til, om vandet drypper ud midt på røret eller i samlingerne. Ofte opstår utætheden i samlingerne på røret, men der kan også forekomme huller, hvis det har stormet. I plasttagrender kan frost også forårsage huller.

Der er vigtigt, at tagrenderne er rene, før man kan tjekke ordentligt for utætheder og udbedre dem. Først fjernes blade, grene og slam, og herefter spuler man tagrenden ren med haveslangen. Herefter kan man prøve at lade en hård stråle fra vandslangen løbe gennem tagrenden og så lokalisere de utætte steder.

Sådan reparerer du en utæt tagrende

Når du har vasket tagrenden helt ren, er det vigtigt at tørre den god af, før man kan begynde at reparere den. Hvis det er en samling i tagrenden, der har løsnet sig, kan man enten bruge fugemasse eller en vandfast lim til at tætne de to stykker tagrende.

Hvis der er opstået et hul midt på tagrenden, kan du skære et stykke tagrende til i en passende størrelse og lime det på hullet med en vandfast lim. Desuden er der blevet udviklet en vandfast forsegling, som kan smøres direkte på den rene tørre tagrende over utætheden, som hurtigt størkner og forsegler.