Er dit tag/hus forberedt på storm?

Hvor gammelt er dit tag? – Undgå stormskader!

Skader på et tag kan hurtigt blive omfattende og have fatale konsekvenser når det stormer, også selvom de storme vi møder i Danmark er milde ift. storme i andre dele af verden. Sørg derfor altid at sikre dig, at dit hus og tag har bedst mulig chance for at overleve en storm uden for store skader.

Selvom rigtig mange typer tag er utrolig modstandsdygtige overfor vind og vejr, bliver de alligevel rusket godt igennem når det stormer med 18 m/sek. Jo ældre dit tag er, jo bedre et eftersyn bør du give det før en storm. Et slidt tag med mange årtier på bagen har selvfølgelig større risiko for at tage skade sammenlignet med et nyt eller næsten nyt tag.

Tjek tagbeklædningen og tagrender

Som med alt andet i ens have og på ens hus, skal man som det første tjekke for løse genstande, når der er storm på vej. Hvis vinden får fat i en løs tagsten, kan det have fatale konsekvenser, hvis den falder hårdt ned på taget så der går hul, igennem et vindue, på en bil eller måske endda rammer et menneske. Hvis taget mangler nogle tagsten, har vinden desuden nemmere ved at få fat i det og rive det ned eller delvist ned.

Hvis noget af taget mangler, regner det altså direkte ned på loftet, og det kan give vandskader og svampeinfektioner. Også tagrender kan sidde meget løst, og det er derfor en god idé at fastsætte dem før en storm, så de ikke bliver revet med af blæsten.

Tjek tagbinderne

Hvis man bor i et ældre hus, har man ofte adgang til et loftrum, hvor man kan tjekke tagbelægningen indefra, og sikre sig at tagstenene sidder godt fast. I ældre huse bør hver anden tagsten og tagstenene ved tagryg og gammel være bundet fast til lægterne med ståltråd. I nyere huse derimod, er tagstenene bundet fast med tagbindere, som er en slags stålbøjler, der fæstner tagstenene med lægterne. Hvis tagbinderne er rustne, holder de ikke særlig godt på tagstenene, som dermed har lettere ved at ryge af i en storm. Desuden skal lægterne ved gavlen, der holder på tagstenene være fastgjort til mindst tre spær for bedst muligt at modstå en storm

Allier dig med en fagmand

Hvis man er usikker på, hvor modstandsagtigt ens tag er ift. storm, er det altid en god idé at spørge en fagmand til råds. Selvom man kan gøre mange ting selv, når det kommer til at stormsikre sit tag, kan der være ting, man kan overse, eller som man ganske enkelt ikke selv kan ordne, men som en fagmand helt sikkert har styr på. De fleste tømrer og mure har nemlig erfaring med at stormsikre huse, og kan tjekke huset igennem og hjælpe med at stormsikringen.

Sørg for at stormsikre hus og have

Når taget er tjekket igennem, er det vigtigt også at sikre resten af huset og grunden. Tjek om der er revner i facade og tjek for løstsiddende brædder. Sørg desuden for altid at sætte havemøbler, trampolin, grill, legetøj, cykler osv. ind, så de ikke bliver revet med af stormen. Det kan også være en god idé at tjekke for løstsiddende/rådne grene, hvis man har træer på sin grund, så disse ikke falder ned i huset, drivhuset eller garagen og forårsager skader. Tjek desuden efter at alle døre og vinduer i både skur, anneks, drivhus og selve huset er lukkede og evt. aflåst under selve stormen, så de ikke bliver revet af.

Er skaden sket? Så læs vores råd omkring, hvad du skal gøre efter storm.