Undgå snekollaps

Sådan fjerner du selv sneen

Så er det ved at være den tid på året igen. Altså tiden med kulde og glatte veje, og af og til også store mængder sne. Nu er vi herhjemme i Danmark generelt skånet for sne det meste af vinteren, og oftest oplever vi kun at blive ramt af sne i enten januar eller februar. Men når sneen så endelig falder, hvor godt klarer dit hus så snefaldet?

Er dit tag i risiko for snekollaps?

Vi er generelt sparet for de store katastrofer såsom vilde orkaner eller jordskælv, derfor er vores huse generelt også fri for store skader, ligesom kvaliteten af dansk byggeri er ganske høj. Det betyder også, at vi sjældent har problemer med, at boligerne kollapser sammen som et korthus, og de egentlige problemer som vi oplever er typisk dårligt håndværk og ringe vedligeholdelse. Men af og til kan vi godt risikere, at tagene kollapser på grund af store mængder af sne.

Hvornår er sne på taget et problem?

Med de snemængder vi får herhjemme er de fleste tage på de danske boliger generelt uden for fare for at kollapse, men det sker dog alligevel af og til. Særligt hvis du har et fladt tag, hvor den smeltede sne ikke rigtig har mulighed for at blive ført væk, eller hvis dit tag ikke er blevet dimensioneret ordentligt til at kunne håndtere den store mængde sne, som kommer i perioder i Danmark.

Derudover er tage på grundens mindre byggerier også i farezonen, fordi de sjældent bliver dimensioneret til at kunne håndtere store mængder sne. Det er typisk tage på:

  • Carporte og garager
  • Havestuer
  • Vinterstuer
  • Tilbygninger

Er dit hus bygget efter bygningsreglementet, så har du ikke noget at bekymre dig om, for bygningsreglementet tager netop hensyn til snelasten, der kan komme af og til. Er du derimod ikke helt sikker på, om dit tag er blevet opført efter bygningsreglementet, kan det være en fornuftig ide at holde et vågnet øje med dit tag, når det har sneet.

Styrk dit tag med soldater

Hvis dit tag ikke er blevet opført efter bygningsreglementet, så er der nogle klare og tydelige tegn, som du skal være opmærksom på. Det er blandt andet, om dit tag buer på grund af for høj snebelastning. Hvis dit tag buer, kan du understøtte dit tag med såkaldte soldater, som blandt andet er lavet til at understøtte tage.

Når du skal installere dine soldater, er det vigtigt, at du ikke får dem sat under tagpladerne, men derimod under spærret. På den måde kan du være sikker på, at du fjerner belastningen fra hele taget. Ligesom du heller ikke risikerer at ødelægge eller belaste tagpladerne.

Sådan fjerner du sneen selv

Hvis du har gode muligheder for at fjerne sneen selv, så er det klart det nemmeste. Og her er det særlig vigtigt, at du får fjernet sneen fra tage på skure og carporte, der er lavet af trapezplader.

Men inden du begynder at finde stige og skovl frem, bør du først og fremmest være sikker på, at taget kan holde til din kropsvægt. Er du i tvivl, kan du nøjes med at skrabe sneen væk fra en stige, indtil der er fjernet tilstrækkeligt med sne.

Har du ligeledes et fladt tag, er det bedst, at du får fjernet sneen, når snemængderne begynder at blive et problem.

Hvis uheldet er ude

Skulle det ske, at dit tag er kollapset på grund af for meget sne, vil din forsikring typisk dække skaderne. Dog kan der være flere undtagelser, hvor forsikringen ikke føler sig forpligtet til at dække de økonomiske udgifter på dit ødelagte tag.

Hvis du eksempelvis har fjernet bærende elementer inde i huset. Det kan blandt andet være, hvis du har lavet et for stort køkken, uden du har rådført dig med en ingeniør eller med kommunen om hvilke konsekvenser det kan have for taget.

Skal du derfor i gang med en større ombygning, er det vigtigt, at du har kontaktet både kommune og ingeniør angående dine byggeplaner, således du er sikker på, at tagets bæreevne ikke bliver forringet.