Gør taget klar til vinter

Ikke vent til skaden er sket

Frostgrader, storm og nedbør i store mængder slider hårdt på taget. Er der småskader på tagkonstruktionen, inden vinteren sætter ind, kan de barske vilkår få dem til at udvikle sig og blive alvorlige.

I stedet for at vente til skaden er sket, er det derfor en god idé at gennemgå taget og få det klargjort til de kolde måneder.

Skader og utætheder i taget kan betyde, at der trænger fugt ind i træværket, som kan danne svamp og råd. Kommer der meget fugt ind, kan det ødelægge isoleringen og give grimme skjolder på lofterne inde i boligen.

Sådan tjekker du taget

Gå op på loftet i dagtimerne, sluk lyset og se, om der kommer voldsomme lysindfald på grund af sprækker i taget. Vær særligt opmærksom ved tagskruer og tagryggen. Revnede tagplader bør skiftes hurtigst muligt.

Er der loftvinduer, så stik hovedet ud og tjek, at inddækningerne er hele og fri for mos og snavs.

Tøm tagrenden for snavs og blade. Hvis tagrenden stopper til, kan vandet løbe over og i nogle tilfælde rende tilbage i underbeklædningen eller murværket, hvor den kan give fugtskader eller frostsprængninger. En 1½-liters sodavandsflaske, som skæres skråt igennem, passer ned i tagrenden og fungerer rigtig godt som øse.

Tjek udluftningshætter i køkken og bad (dvs. emhætte og ventilation). Hvis der samler sig fugt, kan det være tegn på, at der er fugt på loftet og dermed utætheder i taget, eller at selve taghætten trænger til udskiftning.

Efter snefald er det en god idé at kigge efter, om der ligger fygesne på loftet. Sneen kan komme ind ved tagryggen, ventilationsriste og andre udluftningskanaler, men den kan også finde vej igennem mindre revner og sprækker. Når sneen smelter kan det give vandskader og problemer med fugt og skimmelsvamp. Risikoen er størst i ældre huse, hvor taget evt. er understrøget eller undertaget er i stykker.

Med et tæt undertag opfanges fygesne som regel, inden den kommer helt ind i bygningen.

Få et gratis tagtjek

Vores medarbejdere har mange års erfaring i at vurdere alle slags tage – fra tegltag og eternit til decra, stål– og betontage. Vi står klar med råd og vejledning og kan rykke hurtigt ud, hvis skaden er sket.

Vi kommer også gerne på besøg og giver et gratis tagtjek, hvor vi gennemgår tagsten, tagryg, tagrender, inddækning og træværk.

Søften Tagrenovering dækker hele Danmark og ingen opgave er for lille eller for stor. Ring til på tlf. 70 20 07 73, hvis du vil have en professionel vurdering af dit tag, inden vinteren sætter ind.

Disse artikler har måske også interesse: