Hvordan fikser man et utæt tag?

Tjek dit tag for utætheder hyppigt

Store skader på taget kan være en endda særdeles bekostelig affære, når det skal repareres. I værste tilfælde kan der være tale om, at hele taget skal udskiftes. Derfor er det en rigtig god idé at komme de store skader i forkøbet ved hyppigt at tjekke taget for utætheder, særligt hvis der har været stormvejr eller andre hårde vejrforhold som voldsom nedbør i form af regn eller sne. Sæt gerne en hel dag af til at undersøge taget for utæthederne, så du kan være sikker på, at du ikke har overset noget.

Det skal du være opmærksom på

Når du tjekker dit tag for utætheder er der nogle særlig ting, du skal holde øje med. Skæve tagsten og tagplader er et tegn på, at de ligger løst, ligesom knækkede, revnede eller ødelagte tagmaterialer også kan sladre om utætheder. Har du bygningsdele, der stikker op af taget, er det vigtigt at tjekke, om inddækningerne er intakte. Det betyder, at de skal være helt tætte og ikke må have huller. Derudover skal du tjekke, om skotrenderne er jævne og uden begroning, og om tagrenderne er utætte eller tilstoppede. Indenfor kan du undersøge, om du ser fugtpletter i loftet, der oftest viser sig i hjørner og kviste.

Derfor opstår utætheder

Der kan være flere forskellige årsager til, at du oplever utætheder i taget. De mest hyppige årsager skyldes:

  • Monteringsfejl i form af sjusket eller dårligt udført håndværk
  • Slitage – taget er den del af bygningen, der skal kunne holde til allermest, og selv de stærkeste tage holder ikke for evigt
  • Dårlig vedligeholdelse
  • Vind- og vejrforhold i form af stormvejr eller store mængder nedbør

Hvis skaden er sket

Hvis taget er utæt, er det vigtigt at reagere med det samme, så der ikke sker yderligere skader. Midlertidige lappeløsninger som plastikoverdækning og spande kan købe dig noget tid og midlertidigt holde vandet under kontrol. Herefter er det vigtigt at kontakte en professionel håndværker, så skaden kan udbedres så korrekt og effektivt som muligt. Hos Søften Tagrenovering råder vi over et team af professionelle medarbejdere, der kan træde til med kort varsel. De vil besigtige skaden og reparere dit tag alt efter hvilket tagmateriale, der er anvendt. Desuden kender de indgående til den type skader, man oftest ser på de forskellige tage. Ved tegl– og betonstenstage er der typisk problemer med understrygningen, der er betegnelsen for mørtlen på undersiden af tagstenene. Ved eternitpladetage opstår der problemer med utætheder ved rygningen. Utætheder på tagpaptage opstår oftest ved overgangen mellem de enkelte baner tagpap.

Professionelt eftersyn

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit tag har utætheder, eller hvis skaden allerede er sket, så kan du med fordel kontakte en professionel tagarbejder. De har den erfaring og ekspertise, der er nødvendig, når det kommer til at vurdere og udbedre skader på dit tag. De kan desuden vejlede dig med henblik på hvilken løsning, der er bedst for dig, hvis du er i tvivl om, hvorvidt det bedst kan betale sig at reparere eller udskifte dit tag.

Disse artikler har måske også interesse for dig: